Jump to content

Jeladós lett egy kanalasgém

2017. 06. 05. 06:00

A technikai vívmányok megkönnyíthetik az emberek életét és még az állatvédelmet is segíthetik. A jeladók által állatokat lehet nyomon követni.

Most már Közép-Európa első kanalasgémje is megvan jelölve. A Csongrád megyei tavon fogtak be egy idősebb példányt és ellátták jeladóval a Kiskunsági Nemzeti Park, valamint a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület munkatársai.

Szánt szándékkal idősebb példányra esett a választásuk, hiszen a már tapasztalt madarak már sok mindent megéltek, és valószínűleg sikeresen teszik meg az utakat. A fiatal példányok közül nagyon sokan elpusztulnak. Egy idősebb példányt éppen ezért sokkal biztosabb, hogy nyomon tudnak követni. Így biztosabb információt kapnak arról, hogy merre mozognak a madarak.

Egy ilyen jeladó viselése nem megterhelő a kanalasgémnek, nem terheli különösebben, de a jeladón kívül még egy jól látható gyűrűt is kapott. Megvizsgálták, hogy a befogott egyed hím vagy tojó-e. Ezt csak tollminta elemzésével tudják megcsinálni.

A befogott madár információjától azt várják, hogy képet kapnak arról, hogyan használják a kanalasgémek a területet táplálkozásra. Természetesen adatokat remélnek a gémek vonulásáról is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)