Jump to content

Az osztrákok magyar segítséget kértek

2017. 06. 27. 20:00

A túzok a legnagyobb méretű, ámde röpképes madarunk. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága sokat tesz azért, hogy még sikeresebb legyen ez a madárfaj.

Dévaványán, egy kis Békés megyei településen működik a Túzokvédelmi Állomás. Őket Ausztriából keresték fel ugyancsak szakemberek, akik azonban sem a keltetésben, sem a kicsi túzokok nevelésében nincs jártasságuk, így a magyar szervezethez fordultak segítségért. Mezőgazdasági betakarítás során találtak két túzoktojást, a tojó ráadásul elpusztult. Nem volt kétséges, hogy a tojásokat menteni szükséges.

Az osztrák szakemberek felvették a kapcsolatot a magyarokkal, és megbeszélték a fiókák várható kikelését. Miután ez megtörtént, a fiókákat átszállították Magyarországra, a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azonnal kezük ügyébe vették a fiókák gondozását. Van már némi tapasztalatuk benne, hiszen ott már 1978 óta folyik a munka, a keltetés, a gondozás, a nevelés. Ez idő alatt ötszáznál is több fiókát neveltek már fel. Az osztrák túzokfiókák szakavatott jó kezekbe kerültek.

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)