Jump to content

Egyes széncinegék csőre hosszabb

2017. 10. 27. 19:00

Az evolúció mindig is tette a dolgát. A változásokhoz igazodtak az élőlények, ha csak nem akartak belepusztulni abba.

Egy tanulmány szerint a brit széncinegék csőre már megváltozott, idomult a körülményekhez, és ehhez a változáshoz nem is kellett túl sok idő. A kutatásokhoz történelmi adatokat és genetikai anyagokat használtak fel. Szerencsére volt is miből dolgozniuk a szakembereknek, hiszen a brit széncinegéket már hetven éve vizsgálják, és bőven vannak adataik is.

Arra jöttek rá, hogy a hetven éves adatok és a maiak között a csőr hosszában van a különbség. A hosszabb csőr a természetes szelekció következménye, ugyanis a mai korban élő brit cinegék jóval gyakrabban látogatják az emberek által kirakott etetőket, mint egykor, és a hosszabb csőrrel ügyesebben bánnak. A hosszabb csőrrel rendelkező madarak több időt töltenek a mesterséges etetőkben, mint azok a társaik, akiknek normál méretű csőrük van.

Való igaz, hogy a brit emberek sokkal jobban odafigyelnek a körülöttük élő madarakra, és többet is költenek etetőkre, magokra, mint más országokban. Nem feltétlenül csak az etetőknek tulajdonítható a csőr hosszának növekedése, de hogy az is szerepet játszik ebben, az biztos.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)