Jump to content

Mozgás és hangadás, ez a biztos együttható

2018. 10. 14. 08:00

Megértjük, hogy egy másik személy mit mond a telefonon keresztül, azonban a személyes találkozáskor többet kapunk puszta beszédnél. A madaraknál is lehet ilyesmi.

Amikor telefonon beszélgetünk, akkor nem látjuk az arcát, a szemeit, pedig azok is számos érzelmet árulhatnak el. Kénytelenek vagyunk csak a hang alapján vélekedni, de ez némi bizonytalanságot is adhat. A madaraknál is így lehetne ez, ha csak a hangjukat hallatnák úgy, hogy közben meg sem moccannak.

Szerencsére azonban ez nem így van, mert sok madár mozgás közben énekel. Az ugrándozás és a tánc nem csak azért van, hogy a feszültséget levezessék, vagy, mert nem képesek egy helyben maradni, mert a mozgással is illusztrálják az ének tartalmát.

Kísérletekkel is bizonyították már, ha a madarak énekelnek, és közben táncolnak is, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az ellenkező nemű madarak felfigyeljenek és válaszoljanak a hangjára. A mozgással egybekötött hangadás arra szolgál, hogy hatékonyabban felkeltse egy másik egyed figyelmét, valamint motiváció is egyben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)