Jump to content

Nemcsak használják, de készítenek is

2018. 11. 21. 19:00

A varjú talán nem a legközkedveltebb madár, károgó hangja és fekete "öltözete" miatt, azonban nagyon okos, eszközhasználók.

Az már régóta ismert, hogy könnyen tanulnak, és eszközöket is felhasználnak annak érdekében, hogy az ételhez hozzáférjenek. Márpedig az eszközhasználat összetett, gondolkodást igénylő tevékenység, amely azt gondolnánk, hogy csak az ember és az emberszabásúak sajátja, de már tudjuk, hogy nem így van.

Varjakkal való kísérletezések során kiderült, hogy ezek az okos madarak nemcsak eszközöket használnak ahhoz, hogy a táplálékhoz hozzáférhessenek, hanem eleve eszközöket készítenek. A kísérletben olyan pálcákat helyeztek el azoknak a dobozoknak a környékén, amelyek az élelmet tartalmazták, hogy azokkal hozzáférhettek a finom falathoz. Volt azonban olyan, hogy egy pálca nem volt elegendő, azonban két pálca összetolásával az eszköz meghosszabbíthatóvá vált, így mégiscsak megoldódott a feladat. Ezt a feladatot úgy sikerült a legtöbb varjúnak megoldania, hogy senki nem mutatta meg nekik a pálcák összeilleszthetőségét.

Eddig is tudtuk, hogy a varjak okosak, de csak mostanában derült ki, hogy ismeretlen tárgyak használatára is képesek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)