Jump to content

Nem minden árva, ami annak látszik

2019. 05. 06. 08:00

Mostanában több állatokkal kapcsolatos hír arról szól, hogy bizonyos madárfaj fiókáját találták meg a földön, a fészekből kiesve, és kedves, segítő szándékú emberek a pelyhes apróságon segíteni.

A fiókák kikelése és növekedésének, fészekelhagyásának időszaka elkezdődött, ugyanis az májustól augusztusig esedékes. A még nem teljesen röpképes fiókák már addig tülekedhetnek a fészekben, hogy kipottyanhatnak, de akkor is kikerülhetnek fészkükből, ha már a repülést próbálgatják. A még nem teljesen fejlett kismadarak a földön próbálják meg túlélni azt az időszakot, amíg szárnyra nem tudnak kapni.

Sok esetben a fióka környezetében vannak a szülők is, és próbálják kicsinyeiket elcsalogatni a veszélyes környékről, valamint a repülésre is tanítják őket.

Ebben az időszakban mégis rengeteg bejelentés érkezik madárszerető emberektől, hogy fiókát találtak. A legtöbb esetben egyáltalán nem árván maradt kismadárról van szó, hanem az élet apró lépéseit megtevő fiókák próbálnak megmaradni. A legjobb, ha ezeket a kismadarakat békén hagyjuk. Nagyon sokaknak esik meg a szívük a fészekből kipottyant fiókákon, azonban így beleszólunk a természet rendjébe. Teljesen természetes, hogy egy fiókaalj nem minden tagja élni meg a kifejlett kort, mert baleset éri, vagy egy ragadozó fente rá a fogát. A természetes szelekció által csak a legéletrevalóbbak maradnak meg és adják tovább genetikájukat.

Természetesen sokaknak megesik a szívük a látszólag árva kis tollasokon, de ha a kismadár tollas, igyekszik menekülni, vagyis képes szaladni, valamennyire repülni is, akkor ne szóljunk a természet rendjébe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)