Jump to content

Szerencsés landolás, sikeres mentés

2019. 06. 02. 19:00

Veszélyes és hosszú utat kell minden évben megtenniük a gólyáknak ahhoz, hogy telelőhelyükről visszarepüljenek hozzánk.

Úgy gondoljuk, ha elfoglalják a gólyák fészkeiket, akkor már biztonságban vannak. Való igaz, hogy egy fáradságos és többféle veszéllyel teli utat tudhatnak magukénak, azonban idehaza sem minden olyan békés.

Hallottunk gólyák csatározásáról, amely a fészek elfoglalásáért folyt, volt, hogy a régi fészek áttelepítését nem viselték jól a költöző madarak. Olyan gólya is visszaérkezett hazánkba, amelyiknek párja valahol elmaradt, valószínűleg elpusztult, így az ilyen madarak szaporodása is veszélybe került. Gondot okozhatnak a vezetékek. Nemcsak sérülést, de akár halált is okozhat a gólyák körében.

A fiókákra is veszélyek leselkednek. A sok eső, vihar következtében nem mindegyik fióka maradt életben, és ha mégis, akkor is számolni kell azzal, hogy némelyik, még nem röpképes kisgólya kieshet a fészekből.

Egy magyar település egyik gólyafészkéből is kiesett az egyik fióka. Nem lehet tudni ennek az okát. Lehet, hogy csak véletlenül, de az is lehet, hogy a leggyengébb kisgólyától kívántak így megszabadulni. Bármelyik is történt, a fióka túlélte.

Ha a földre zuhant volna, biztos halál várt volna rá, ám a vezeték megfogta, azon fennakadt és járókelők észre is vették.

A már pehelytollas fiókát állatvédők hozták le a drótról és azóta menhelyen van. A vizsgálatok után kiderült, hogy szerencsére nem tört egy csontja sem és már a gólyaóvodában élvezi a többi, hasonló korú gólyafióka társaságát.

Ha a testvérek lökték is ki a kisgólyát, így esélye van arra, hogy egészséges gólyaként nőhessen fel és nyár végén útra kelhet a társaival együtt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)