Jump to content

Ganxsta Zolee tanácsai öregedő kutyákhoz

2014. 03. 03. 11:21

Figyeljünk oda, hogy mivel etetjük az öregedő kutyánkat – tanácsolja a gazdáknak Ganxsta Zolee, miután részt vett az ELTE Etológia Tanszék és egy tápgyártó közös, nyáron végzett kutatásában. A magyar gazdák nem tudják, hogy kedvencük már 7 év felett az idős korba lép – derült ki a nemzetközi tapasztalatok alapján összeállított online felmérésből. Pedig amikor kedvencünk öregszik, különös figyelmet kell fordítanunk a táplálására is – tanácsolja a szakértő, Dr. Bánfi András állatorvos is.

Az öregedés összetett folyamat, a szervezet minden része érintett lesz, egyik hamarabb, másik később. Általában a kutyáknál az első jelek a hetedik év körül jelennek meg. Az időskor kezdetén fokozatosan gyengülnek a szervfunkciók, sokszor a mozgás egyre kellemetlenebb és fájdalmasabb lesz az elkopott ízületek miatt. Az ilyen állat szinte biztosan elhízik, amely ördögi kört indít el, mert a nagyobb súly az ízületek megterhelési fájdalmát tovább erősíti – mondta el Dr. Bánfi András állatorvos.

A szakember véleménye szerint a következőkre fontos odafigyelnünk öregedő kutyánk tápválasztásánál:
- Adjunk energiában szegényebb táplálékot a kutyának, így megelőzhető az elhízás!
- A megemelt antioxidáns tartalmú tápok javítják és védik az immunitást, idős kutyánknak válasszunk ezekből!
- A bélműködési zavarok gyakoriak az idősebb kutyáknál, ezért étrendjük legyen rostban gazdag!
- Gondoljunk az ízületeikre is! A plusz porcerősítő összetevők segítenek karbantartani azokat.
- A táplálékban található telítetlen zsírsavak a bőr egészségért felelősek, ezért a kiválasztásnál erre is figyeljünk!
- Részesítsük előnyben az olyan kutyatápokat, amelyek speciális összetevőik révén segítenek az idős kutya szellemi frissességét megőrizni!

7 év felett a kutya agya is öregszik, szokásai is megváltozhatnak. Sokat alszik, elveszti az érdeklődését olyan dolgok iránt is, melyek korábban fontosak voltak számára. A kutya táplálkozását vizsgáló szakemberek már régóta igyekeznek az öregedési folyamatokat lassító, az idős kutya igényének egyre inkább megfelelő táplálékot összeállítani, illetve új, hatásos kiegészítő hatóanyagokat alkalmazni a speciális tápjaikba, amely nem csupán a fizikai, de a szellemi öregedést is lassítja.

Ganxsta Zolee pedig a következőket javasolja az idősödő kutyák gazdáinak: Félévente látogassuk meg állatorvosunkat kedvencünkkel egy kivizsgálásra! Kérjük ki az orvos tanácsát a táplálásra vonatkozóan! Adjunk olyan kutyatápot, amelyet kifejezetten az idős kutyáknak ajánlanak! Ezek a speciális összetevők mellett kevesebb szénhidrátot is tartalmaznak. Foglalkozzunk, játsszunk vele, ne engedjük ellustulni, tegyük változatossá az életét!

fotó:kutya.hu

otthonikedvenc/kutya.hu