Jump to content

Hírességekről elnevezett állatok

2014. 06. 06. 17:58

Elképzelhető-e annál nagyobb elismerés, mint, hogy az emberről egy állatot nevezzenek el? Legyen az akár egy nyúl, egy ízeltlábú vagy épen egy dinoszaurusz. Rohanó világunkban a tudósok évente fedeznek fel új állatfajokat, melyeknek mind új neveket kell adniuk. Számos esetben egy-egy hírességről kapják nevüket, néha érthető, sokszor egészen furcsa indoklással. Régebben az volt a természetes, hogy az új fajokat az expedíciók alapítóiról, kutatókról nevezték el, manapság azonban a legújabb állatfajok még sztárokról is kaphatják nevüket.

A „nyuszis magazin”, a Playboy alapítójáról, Hugh Hefner-ről természetesen egy nyúlfajt, a Lower Keys Marks Rabbit-et nevezték el. A Pheidole harrisonfordi egy hangyafaj, melyet Harrison Ford színészről neveztek el természetvédelmi munkájának tiszteletére. Ennél csak az lett volna érdekesebb, ha egy kígyót neveznek el róla, hiszen legnagyobb sikerében az Indiana Jones filmekben éppen retteg a csúszómászóktól.

A Masiakasaurus egy kistestű, húsevő dinoszaurusz Madagaszkáron, melyet a Dire Straits zenekar híres zenészéről, Mark Knopfler-ről nevezték el, „akinek zenéje inspirálta az expedíció legénységét". A Cirolana mercuryi az ászkarákok egy alfaja, melyet a kelet-afrikai Bawe szigetek korallzátonyai közt találtak (Zanzibár, Tanzánia). Nevét Freddie Mercury-ról, „Zanzibár vitathatatlanul leghíresebb és legnépszerűbb zenészéről és énekeséről" kapta.

A Bishopina mozarti a kagylósrákok egy fajtája, nevét a klasszikus kor termékeny zeneszerzőjéről, Wolfgang Amadeus Mozartról kapta. A Stasimopus mandelai pókfaj a dél-afrikai Eastern Cape tartományban. A faj nevét 2004-ben kapta Brent E. Hendrixson és Jason E. Bond zoológusoktól, Dél-Afrika volt elnökéről, korunk egyik nagy erkölcsi vezetőjéről, Nelson Mandeláról.

Fotó:chacha.com forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu