Jump to content

Újonc zebrák Szegeden

2014. 08. 15. 16:00

A Szegedi Vadasparkba új lakók költöztek, méghozzá Böhm-zebrák. Három új lakóval bővült a Csongrád megyei vadaspark állatainak száma 2014 augusztus elején.

A Böhm-zebrák köre egy kancával és két csikóval gyarapodott. Amint letelik a karantén ideje, úgy a látogatók is megnézhetik az újonnan érkezett patásokat.

A Böhm-zebra (Equus burchelli boehmi) igazából alfaja az alföldi zebrának. Marmagassága 130-140 cm, súlya kb. 225-320 kg közötti lehet. Lóra emlékeztet az alakja, de gyakran igen elhízottnak tűnik, mert hasa táján gömbölyded. Fehér alapon barna csíkozású a szőre.

Ez a zebrafaj a Zambézi folyótól északra él, főleg Kenyában és Tanzániában.
Fűfélékkel táplálkozik. Ahol megfelelő mennyiségű táplálék van, ott több ménes is összeverődhet, és gyakran több százan legelésznek közösen más patások társaságában

A Szegedi Vadaspark szakemberei a sikertelen Hartmann-hegyizebra nevelés után úgy döntöttek, hogy új állatok nevelésébe fognak bele. Hollandiából, egy szafariparkból érkeztek a Böhm-zebrák, és a vadaspark zsiráfházát, valamint annak kifutóját vehették birtokukba. Így most már egy tíz év körüli kanca, egy fiatal nőstény és egy hasonló korú hím alkotja a Böhm-zebra csapatot.

A vadaspark célja, hogy ezeket az állatokat szaporítsa.

(Forrás: szegedma.hu; Forrás: alamy.com)