Jump to content

Garfield

2014. 08. 16. 16:05

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a cinikus, mindig lusta és lustálkodó kövér, vörös macskát, Garfieldet. A képregény-, rajzfilm- és mozifilmhős ma már mindenféle terméken megtalálható és megvásárolható.

A karakter alkotója Jim Davis, egy amerikai úriember, aki elmondása szerint azért rajzolta meg Garfieldet, mert már sok kutya szerepelt rajzfilmhősként, de macska még nem.

Ceruzájából 1978. június 19-én látott napvilágot a Garfield képregény, amely 41 amerikai lapban jelent meg. Egy hónap után az ügynökség levette a képregényt az újságokból, de az olvasóközönség tiltakozott ez ellen, így visszakerült. Sikere pedig egyre nőtt, olyannyira, hogy 1982-re már az egyik legkiseresebb képregényfigura volt a lusta macska.

A képregény rajzoló hamarosan rájött, hogy történeteit a macskával lehet igazán pénzzé tenni, hiszen a történetek mulatságos részeinek java a macskához köthetők. A többi főhős szerepe mellékszereppé válik a Garfieldé mellett. Olyan dolgokat tesz meg, amiről mi emberek csak álmodozunk: egész napos szunyókálás, nagy evés, amit megint csak tespedés követ.

1982-ben készült el az első rajzfilm. 1987-től már több ezer lap közölte Garfieldot.

Garfield sikerének titka az, hogy mindenkihez szól, történetei, viccei általánosak, közérthetőek.

Jim Davis karakterei azonban nem fiktív, hanem valós személyeket mintáznak. Garfieldot például Jim Davis saját nagyapjáról nevezte el. De nem csak nevében, hanem testfelépítésében és jellemében is a nagypapát idézi a macska. Garfield gazdája Jon Arbuckle, akinek szülei farmerek, ahogyan Jim Davisé is. Jon Arbuckle kedvenc sportja a golf, ami Davisé is, vagyis saját személyiségét is megörökítette képregényében.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: garfieldmagazin.hu)