Jump to content

Okos háztáji állatok

2014. 08. 21. 09:00

Az absztrakt gondolkodásra képes, összetett társadalmi struktúrában élő, több tucat társát képes megkülönböztetni, képes matematikai feladatok megoldására: Melyik állat ez?

A válaszon meg fogsz lepődni. Nem a kutya, nem a macska, de nem is vadonban élő állatról van szó, hanem a baromfiudvarban kapirgáló tollasokról.

Kevesen tudják, hogy a baromfik kognitív képessége vetekszik a főemlősökével, és ezt kutatások bizonyítják. Határozott személyiséggel rendelkeznek, némelyik területen okosabb akár egy kutyánál is, több mint 30 hangot használva folytatnak kommunikációt, kíváncsiak. Jó hatással van az emberre, akár terápiás állatként is funkcionálhat.

Egy másik állat képes logikai feladatok megoldására, akár a csimpánz, csakhogy még élvezik is azt. Képesek felismerni magukat a tükörben, tehát öntudatuk is van. Meg tudnak tanulni számítógépes játékon játszani és a légkondicionálót is igényeiknek megfelelően kapcsolgatják. Hallgatnak a nevükre. Melyik ez az állat? A sertés, ugyanis az egyik legintelligensebb emlősök egyike. Téves közhiedelem, hogy a sertés koszos állat, ugyanis verejtékmirigyek híján a pocsolyákban való hempergéssel tudja lehűteni magát, bőrét megvédeni a kórokozóktól, vérszívóktól.

Megint egy másik állat matriarchális rendszerben él. Erős és szeretettel teli az anya-gyermek kapcsolat. A csapatot mindig egy erős, bölcs és intelligens nőstény vezeti. Életre szóló barátságokat kötnek, egy társuk elvesztésekor gyászolnak. Ez vajon melyik állat? Akár az elefántról is szó lehetne, de háztáji állat lévén nem más, mint a szarvasmarha.

Ezek az értelmes háziállatok ugyanúgy érző lények, mint mi emberek, akik igyekeznek a rosszat, a szenvedést elkerülni. Vágynak a boldogságra, a szeretetre.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: thecookiebitechronicles.wordpress.com)