Jump to content

Szent patkányok

2014. 08. 21. 16:00

A patkányok lehetnek irtóztató kártevők, szeretett háziállatok, de van egy ország, ahol egyenesen szent állatként tisztelik.

A világon van egy ország, ahol a patkányokat nemhogy nem irtják, hanem nagy becsben tartják. Ez az ország India. A Dashab nevű városban áll egy templom, a patkánytemplom, amely arról híres, hogy patkányok lakják. A kívülről teljesen átlagos templomba belépve akár húszezer példányszámú patkánysereg fogadja a hívőket, látogatókat.

A templom a XVI. század elején építtette Ganga Singh Maharaja, hogy Karni Mata előtt tisztelegjen. A templom teljes egészében márványból van, ezüst ajtókkal.

Mindez egy legendához köthető, amely szerint egy középkorban élő hindu nő, Karni Mata csodatevéseinek köszönhetően a Charan kaszt legbefolyásosabb vezetőjévé vált. Fia halála után kérte az istenét, hogy engedje vissza hozzá a fiút, de a gyermek akkorra már reinkarnálódott. Az asszony alkut kötött, hogy minden családtagjának halála után patkányként térnek vissza. Ennek köszönhetően ma már megközelítőleg húszezer patkány él a templom falain belül, akiket a hívők igen jól tartanak, mert etetik és itatják. Sőt még saját szakácsuk is van, aki főz a mindig éhes patkányoknak.

Ám a patkányokra leselkednek veszélyek, méghozzá galambok formájában, így ellenük kifeszített hálóval védekeznek. A madarak ugyanis előszeretettel csemegéznének a patkánykölykökre.

Hindu szokás szerint mezítláb kell a templomba belépni. Nem ritka, ha a húszezer patkány közül egy-egy keresztül fut az ember lábán, azonban ez nem okoz ijedtséget, hanem egyenesen szerencsésnek mondható. Még inkább, ha ugyanezt egy albínó példány teszi meg. Megesik a nagy tömegben, hogy a látogatók közül valaki rálép egy patkányra. Ilyenkor ezüst vagy aranypatkány szobrot szokás ajándékozni a templomnak, így vezekelve a szent állat előtt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: vanamaliashram.org)