Jump to content

Szőrös gyerekek

2014. 09. 14. 09:05

Csányi Vilmos a Széchenyi-díjas etológus, biológus, biokémikus úttörő munkát végzett a kutyák viselkedésének kutatásában.

Csányi Vilmos egy budapesti bérház ötödik emeletén él családjával. A családhoz hozzátartozik Jeromos nevű kutyájuk, mint családtag, mint több könyv főszereplője.

Első kutyáját, Bukfencet egy pihenés során találta meg, amikor feleségével egy üdülőben teleltek. Felmentek a Kékesre, ahol két kutya önfeledten rohangált a hóban. Az egyik kutyus egy fiatal tarka eb volt, a másik meg fekete. A tarka kutyus barátságosan Csányi Vilmos feleségéhez azonnal oda is ment. A kiskutya olyan lelkes volt, hogy követte a két embert a szállásig, ám az hat kilométerre volt, ráadásul térdig érő hóban kellett gyalogolni. A kutya nem bírta az iramot, de Csányi felesége kérlelte, hogy vigyék magukkal. Szerencsétlenségükre az üdülőben nem lehetett kutyát tartani, a pihenésnek hamarabb véget kellett vetni. Így került a családhoz Bukfenc.

A rendszerváltás után rohamosan megnőtt a kutyák száma, ami annak volt köszönhető, hogy az akár családban élő emberek magányosnak érezték magukat. Kutyák által próbáltak az emberek szeretethez és elfogadáshoz jutni, ugyanis a kutya önzetlen, számára a gazda az isten.

Csányi Vilmos megfogalmazása szerint az ember azért foglalkozik kutyával, mert így még többet tud meg az emberről.
A kutyák, mint tudjuk gondolkodásra képes állatok, csak azt nem tudják olyan bonyolult módon kifejezni, mint az ember. Azonban különböző helyzetekben más vakkantást, ugatást és jelzést használ. Az ebek értelmi és érzelmi szintje egy három éves gyermekéhez hasonlít. Kérdeznek is, leül elénk, csóválja a farkát és válaszra vár. Szeretné tudni a választ. Amikor Bukfenc mellé megérkezett Jeromos, a pumi anyától és husky apától született kölyökkutya, Bukfenc mérges volt. Csányi elmondta idősebb kutyusának, hogy az új jövevény az övé. Mivel bukfencnek volt saját játéka, labdája, tisztában volt vele mit jelent az, hogy az ő tulajdona. Onnantól kezdve a méreg elmúlt és elkezdte Bukfenc a kicsit nevelgetni.

A kutyák gondolkodását fejti ki könyvében Csányi Vilmos, melynek címe nem meglepően Bukfenc és Jeromos. A kutyaetológia világába kíván zseblámpaként utat mutatni ez a könyv úgy, hogy az nem untatja az érdeklődőt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nol.hu)