Jump to content

Házi vadállat

2014. 09. 17. 09:05

Főleg Amerikában jellemző az, hogy vadállatokat tartanak háziállatként, ami természetesen nem veszélytelen hobbi. A természetvédők harcolnak is ez ellen.

A floridai Orlando határában él egy idősebb hölgy. Nagy farmján jól megfér a Tinker póni, a kenguru, a maki, a muntyákszarvas, a vietnámi csüngőhasú disznó, a farksodró és a kutya. A farmon állatsimogató és mini állatkert is található. A farm tulajdonosa elmondta, hogy állatai jól élnek egymás mellett, pedig a világ más tájairól származnak.

Egyes amerikai államokban magánszemélyek tarthatnak otthonukban egzotikus állatokat papír nélkül, azonban az ebtartáshoz engedély kell. Sokszor törvényt szegve tartanak ilyen állatokat. Ezek az állatok vadak, tartásuk is veszéllyel járhat. Nagyon sok esetről hallani, amikor egy házi vadállat örökre elcsúfítja gazdája arcát, testét harapásával, esetleg meg is öli.

A nagy gondot az jelenti, hogy az egzotikus házi kedvenc fogalma sincs tisztázva. Az állatok tulajdonosainak se szakértelme, se pénze nincs elég ahhoz, hogy egy különleges állatot méltó körülmények között tartson.

A vadállatokat tartók jól kategorizálhatóak. Az egyik kategóriába azok tartoznak, aki az állatot egyfajta gyerekpótléknak tekintik, és úgy is bánnak az állattal: pelenkázzák, öltöztetik stb. A másik kategóriába azok tartoznak, akik az állatot státuszuk szimbólumként kezelik. Harmadik kategóriába tartoznak azok, akik érzelmi alapon választanak vadállatot, mert az állat pofája olyan magával ragadó. Van, aki pedig szereti a vadállatokat. A gyűjtők külön csoportba sorolhatók.

Egy vadállat közelsége, egy vadállattal való együttélés a természetközelséget szimbolizálja. Sokan a természethez igyekeznek ezen a módon visszajutni. Azonban aki veszélyes és kiszámíthatatlan állattal él együtt, az elzárkózik a külvilágtól, elszigetelődik, így még szorosabban vonzódik vad kedvencéhez.

A bajok akkor kezdődnek el igazán, amikor a kis vad kedvenc felnő, ivaréretté válik, mert akkor a vadászösztön is feltámad bennük.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: ddfarmanimalsanctuary.wordpress.com)