Jump to content

Egyes fajok leg-legjei

2014. 10. 05. 16:00

Mindenből van legkisebb és annak ellentétje a legnagyobb. Az állatok között is. Sőt fajon belül is megdöbbentőek a különbségek. Lássunk néhányat!

A legkisebb ló a Falabella, míg a legnagyobb a Shire. A falabella magassága ritkán haladja meg a 78 cm-t, míg a Shire 180-195 cm magasságú is lehet.

A bálnák között a legkisebb a törpe ámbráscet, a kék bálna vagy más néven óriás bálna pedig 30 méteres hosszával és 180 tonnás súlyával nem csak a legnagyobb cet, hanem a Földön élő legnagyobb állat is.

A madarak között is van apróság és óriás. Az előbbi a méhkolibri, amelynek testhossza mindössze 6 cm. Az utóbbi pedig a strucc, amely a ma élő madarak legnagyobbja kb. 2 méteres magasságával.

A halak legapróbbja a Paedocypris progenetica, amely körülbelül 8 cm hosszúságú. A legnagyobb hal pedig a holdhal, amely a csontos halak közül a legsúlyosabb is.

A nyulak közül a legkisebb az észak-amerikai törpenyúl, amelynek testhossza kb. 28 centi, ellenben a német óriás nyúllal, amelynek testhossza 60-70 cm között van.

A legkisebb béka az amaui minibéka 7,7 cm-es nagyságával, a legnagyobb pedig a nyugat-afrikai góliátbéka, amelynek eddig legnagyobb példánya 36,83 cm volt.

Hüllők közül legkisebb a törpe gekkó, amely akkora, mint egy pénzérme. A legnagyobb hüllő nem más, mint a bordás krokodil, amely akár 5 méteresre is megnő.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: netzathleten.de)