Jump to content

Ritkán látott hiúz

2014. 10. 17. 16:00

Hazánkban nagyon-nagyon ritka vendég a hiúz, vagyis nagyon kevesen találkoznak vele az erdőket járva. Még kevesebb az az ember, aki elmondhatja, hogy lencsevégre is kapta ezt a hazánkba ritka vendéget.

Létezik egy szervezet azonban, amely éppen erre szakosodott. A WWF Magyarország Hiúzvédelmi programja arra hivatott, hogy megfigyeljék ezeknek az állatoknak hazai mozgását. Ehhez mozgásérzékelős fotócsapdát és fényképezőgépet használnak.

Valaha mindenütt jelen volt az eurázsiai hiúz, tudományos nevén Lynx lynx, de a XX. század végére elmenekült tőlünk is. Az erdők irtása, az összefüggő élettér hiánya és a vadászat mind hozzájárult ahhoz, hogy ez megtörténhessen.

Az 1980-as évek elejéig egyáltalán nem adott magáról életjelet hazánkban az eurázsiai hiúz, majd 1983-ban az északi határ mentén fel-felbukkant egy-két egyed.
Manapság pedig már hazai területet birtokló egyedek is élnek a Zemplénben és a Börzsönyben is. A szakemberek ennek nagyon örülnek azért is, mert régi-új faj visszatért Magyarországra, de azért is, mert az erő életközösségének működésében jelentős szerepe van a hiúznak, hiszen az ügyes vadász szelektálja a rágcsálóállományt, így az erdők élete sokkal kiegyensúlyozottabb.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: zetapress.hu)