Jump to content

Melegek?

2014. 11. 04. 09:00

A homoszexualitás nem mostani jelenség. Mindig létezett, csak vagy titkolták, vagy nem is jutott köztudomásra. Pedig az állatvilágban sem ritka.

Sokáig azt vélték, hogy az egyneműek egymás iránti vonzódása csak az emberekre jellemző, sajátjának gondolta. Az orángutánok, delfinek, birkák, lazacok, csótányok, szitakötők és egyes madárfajok esetében is ismert. Az angliai kék kacsák már kihalófélben is vannak amiatt, mert a hímek csak saját nembeliekkel párosodnak. Egy kanadai kutató állatkertben tanulmányozta az állatok biszexuális és homoszexuális magatartását.

A kutatások csak az 1990-es évek után kezdődhettek el, mert azelőtt etikai és morális okok miatt nem volt lehetőség tanulmányokat végezni e témában. Mivel az emberek homoszexualitása is tabunak számított, így az állatvilágban sem volt végezhető semmilyen kutatás.

A kanadai kutatató három részes tanulmányában írta le megfigyeléseit. A könyv abból indul ki, hogy az állatok homoszexualitása sokkal inkább elfogadható, hiszen azok a létfenntartás miatt párosodnak, ellenben az emberrel, aki az élvezetek miatt is.

A kutatás során sok állatfajt tanulmányoztak, és arra a következtetésre jutottak, hogy szinte nincs olyan faj, amelyik között ne lenne jelen a homoszexualitás. Az is kiderült, hogy az állatok nagy része biszexuális.

A fiatal hím emlősökre és a madarakra jellemző a homoszexulitás, ugyanis a domináns hímek nem engedik a más hím egyeddel történő párosodást a csoportba tartozó nőstényeknek, így egy idő után az azonos neműek felé terelődik figyelmük. Kisebb az esély a meleg párok kialakulására azoknál a fajoknál, amelyek egy életre választanak párt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: concrete-online.co.uk)