Jump to content

Öngyilkos állatok?

2014. 11. 07. 09:05

A saját maga ellen forduló emberek tettének okait régóta vizsgálják. Az állatok öngyilkossága nem egyértelmű, bár sok dokumentáció van róla.

Hiába van adat állatok öngyilkosságnak feltételezett cselekményeiről, de erre még nincs bizonyíték. A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy öngyilkosságnak az tekinthető, ha valaki tisztában van azzal, hogy amit tenni kíván, azzal véget vet az életének. De az állatoknál ezt nem lehet tudni. Nem is jutottak végeredményre, ugyanis tettük nem öngyilkosság, hanem nagy valószínűséggel a külső ingerekre reagálnak így.

Vannak olyan hangyák, amelyek vészhelyzetben felrobbantják magukat. Ez amolyan katonai manőver, és az idősebb egyedeket vetik be.

A lemmingekről az a tévhit terjedt el, hogy tömeges öngyilkosságot hajtanak végre. Ezek az állatok bizonyos időszakonként nagyon elszaporodnak, de a táplálékmennyiség ugyanakkora, így előbb vagy utóbb élelem hiányában kénytelenek útra kelni. A nagy út során megesik, hogy szakadékba zuhannak, vagy a tengeren keresztül próbálnak átkelni, ami persze nem sikerül. Valószínűleg ezeket az eseteket értelmezték úgy, hogy tömeges öngyilkosságot követnek el a lemmingek. Egy másik legenda szerint egy amerikai dokumentumfilm forgatása során használta fel ezt a történetet. Amikor Kanadában forgatták a filmet nem volt őshonos a lemming, ezért hogy mégis hitelesnek tűnjenek, vásároltak jó pár állatot, majd terepasztalt berendezve leforgatták az imitált háttérrel a filmet.

Az Overtoun-híd rejtélyének híre is bejárta a világot, ahol kutyák vetették minden ok nélkül a mélységbe. Később derült ki, hogy a híd végénél olyan állat fészkelt, amiért a kutyák rajongtak. Kitűnő szaglásuk a mélységbe vezérelte az állatokat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: blog.nus.edu.sg)