Jump to content

Lovasterápia

2014. 11. 14. 09:05

A lovak évezredek óta segítenek az embernek a mezőgazdasági munkákban, terhek cipelésében, emberek szállításában saját hátán vagy kocsit húzva. Napjainkban meg már terápiás céllal is igénybe veszik szolgálatukat és tehetségüket.

Hippoterápiának is nevezik a lóterápiát, így is találkozhatunk vele. Már az ókori görögök is használták a lovak jó tulajdonságait, de az 1900-as évek elején kezdték el rendszeresen használni az Egyesült Amerikai Államokban. A fogyatékos emberek körében Angliában használták a lovakat, mint terápiás állatokat, de az első világháborúban is jótékony hatással volt a sebesültekre.

A XIX. század közepén a kutatók elkezdték vizsgálni, hogy milyen lovas kezelési mód melyik fogyatékosságra hogyan hat, így 1969-ben létrejött az Észak-Amerikai Lovasterápiás Szövetség.
Hazánkban 1992 óta használjuk a lovakat fogyatékossággal élő számára terápiás jelleggel, akkor jött létre a „Hippoterápia” Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvány.

Ez a fajta terápia segít jelent a mentális és mozgásfogyatékos emberek számára. Ráadásul jó hatással van a kapcsolati készségekre is. Ezen kívül még segít a magatartásbeli problémákkal küzdő, személyiségzavaros gyermekeknek, A nehéz családi helyzetben élő gyerekeknek is hatásos segítség.
A ló és lovasa között különös kapcsolat épül ki, és olyan javulást idézhet elő, amit más terápiával nem biztos, hogy el lehetne érni.

Ezen kívül jó hatással van a közérzetre, javítja a testtartást.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: specialedpost.com)