Jump to content

Fukushima angyala

2014. 11. 15. 16:05

2011 tavaszán földrengés zavarta meg a Japán város, Tomioka nyugalmát. A főleg rizstermelésből élő emberek élete megváltozott az fukushimai atomreaktor megsérülése után

A földrengés és a szökőár következtében az atomreaktorban olyan károk keletkeztek, amely a világ egyik legnagyobb nukleáris katasztrófájához vezettek. A katasztrófa bekövetkezte után húsz kilométeres körzetből kilakoltatták az embereket.

Matsumura is elment délre a családjával, de az 52 éves férfi visszatért a városba. Egyedüli emberként él a lezárt övezetben. Az emberek ugyan elhagyták a környéket, de néhány állatott magukra hagytak. A férfi megsajnálta az állatokat. A város kényszerből elköltözött lakói is megkérték a férfit, hogy viselje gondjukat kutyáiknak, macskáiknak, amíg vissza nem költözhetnek otthonukba. Egy darabig ugyanis azt mondták Tomioka lakóinak, hogy nemsoká visszamehetnek házaikba. Ez azonban már évek óta nem történt meg.
A szellemvárosban így elhagyottan éltek macskák és kutyák, majd később talált még disznókat, teheneket, tyúkokat, struccokat is.

A férfi saját egészségét kockáztatva napi 4-6 órát a városban tölt, hogy az állatokat ellássa.
Szervezetében a cézium szint világrekord magasságú, amit most még nem érez, azonban előbb vagy utóbb jelentkezni fog a radioaktív anyag jelenléte.
A világ minden pontjáról kap adományokat, hogy az egyedül maradt állatokat el tudja látni, máskülönben erre nem is lenne képes.

Házában nincs se áram, se fűtés, csak a napenergiát tudja hasznosítani. A saját háza körül termelt zöldség, gyümölcs étkezésre nem alkalmas, ezért a kritikus zónán kívülről kell élelmét beszereznie.

A férfi mindenét elveszítette, egyetlen fontos dolog számára, hogy a fukusimai körzetben magára maradt állatokon segítsen. Ha ő nem gondoskodik róluk, akkor más sem.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: adbusters.org)