Jump to content

Vombatok Magyarországon

2014. 11. 18. 16:00

Természetesen nem szabadon élő példányokra kell gondolni. Ha nem ismerős a vombat állat neve, az nem véletlenül van, hiszen Ausztrália és Tasmánia őslakója.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont Európa egyetlen szaporodni képes vombatpárjának, akik meg is örvendeztették egy apró jövevénnyel az állatkertet.

A vombat erszényes állat, ami azt jelenti, hogy vemhességük rövid ideig tart (20-21 nap), majd a fejletlenül világra jött apróság az anyaállat erszényében fejlődik tovább.

A budapesti vombatoknak nem az első kicsinye született most. A körülbelül 3-4 hónapos apróság Molly és Wally kicsinye. A vombatbébi 6-8 hónapot tölt majd anyja erszényébe és csak aztán merészkedik a külvilágra. 14-18 hónaposan válik felnőtté, akkor válik le anyjáról teljesen. Addig még néha bekukkant anyja erszényébe.

A vombatok elég sokáig tudják takargatni vemhességüket. Így volt ez Molly esetében is. Csak a viselkedés megváltozásából és az erszény dudorodásából tudták meg, hogy az erszényben egy bébi tartózkodik.

Hazánkon kívül még másik két állatkertben is vannak vombatok Európában, de ami nagy szenzációnak számít, hogy Budapesten született meg az első vombat bébi 20 éves kihagyás után.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dailymail.co.uk)