Jump to content

Állatok okozta balesetek

2014. 12. 03. 09:05

Évente megszámlálhatatlan kóbor háziállattal és az éppen az úttesten átkelni kívánó vaddal ütközik az ember, de számos más, állatok okozta jellegű balesetek is előfordulnak.

Az állatok által okozta károknak három csoportja van.

Az első a háziállat okozta kár. A második az ember uralma alatt élő vadállat-féle kár és a harmadik a vadállatok okozta károk.

A háziállat okozta kárért az állattartó a kártérítés szabályai szerint felelős. Gyakran kerülnek őrizetlen állatok az utakra, de ide tartozik az állatharapás esete is.

Az ember uralma alatt élő vadállat okozta kárt az állattartó a fokozott veszéllyel járó tevékenység szabályai szerint felel. Ebbe a kategóriába nem csak az egzotikus vadállatok tartoznak, hanem a vadon élő és befogott állatok is.

A vadon élő állatok által okozott károk leginkább a közutakon jelentkeznek, amikor az autós elgázol egy, az úton áthaladni akaró vadat. Veszélyes találkozás ez, hiszen évente több komoly baleset keletkezik vadgázolás miatt, aminek következtében sérülhet az ember, a vad és az autó is, legrosszabb esetben halálos kimenetelű. Ám a vad közúti megjelenése még nem feltétlenül elegendő ok arra, hogy vadászni lehessen. Akkor jogosult vadászatra, ha a baleset az autópályán vagy gyorsforgalmi úton történik; ha a baleset a vadászat miatt történik, vagy ha a baleset olyan szakaszon történik, ahol nem volt vadveszélyt jelző tábla.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: biztonsagosmotorozasert.hu)