Jump to content

Alkalmazkodás a hideghez

2014. 12. 17. 16:05

A vadon élő állatoknak alkalmazkodniuk kell mindenféle időjárási körülményhez, de genetikai programjuk segít ebben: téli álmot alszanak, hibernálják magukat vagy egyszerűen csak odébb állnak.

Az állatok eltérő módon vészelik át az időjárási viszontagságokat. A hidegre máshogy reagálnak, máshogy cselekednek.

Az ízeltlábúak, a kétéltűek és a hüllők olyan rejteket keresnek maguknak, amely megfelelő hőmérsékletű. Általában üres gyomorral bújnak el a rovarok, de a hüllők egy része teli hassal tér téli pihenőre. Életfunkcióik lecsökkennek.

Az emlősök között van olyan, amelyik felhalmoz magának bőséges élelmet, hogy ha felébrednek álmukból, legyen mit enni az éléskamrából. Ilyenek a mókusok. A pelék és sünök teljesen hibernálódnak erre az időszakra, ami azt jelenti, hogy az életfunkciók lecsökkennek, a nyáron felhalmozódott zsírkészletet élik fel, és nem kelnek fel álmukból csak akkor, ha már megfelelő a hőmérséklet.

A madarak jellegzetes természeti jelensége a költözés, vonulás. Ezek az olykor törékeny tollasok több ezer kilométeres távolságot tesznek meg azért, hogy több élelmet találjanak, melegebb helyen lehessenek. A hideg légtérben nincs rovar és a befagyott vizekben, mocsarakban sincs béka. Azok a madarak, amelyek nem költöznek el, sokszor szorulnak az ember követlen vagy közvetett segítségére. Gyakran húzódnak be a települések határára, a városokba. Egyes madarak pedig az eleségért akár képesek leküzdeni félelmüket és az ember által kínált magvakból lakmározni.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: fressnapf.hu)