Jump to content

Karácsonyi láz

2014. 12. 20. 09:05

Karácsony közeledtével sokak fejében megfordul, hogy gyermeküknek egy kutyust, cicust egyéb kedvencet vásároljanak ajándékba. Ha úgy érzik, hogy ezt a hosszútávra szóló elkötelezettséget vállalni tudják, akkor is érdemes átgondolni, megfontolni.

Ha állatkereskedésbe megyünk állatot vásárolni, akkor nézzünk alaposan körül, hogy milyen körülmények között tartják az állatokat, mennyire gondozottak a ketrecek, kalitkák, terráriumok, akváriumok.

A karácsonyi vásárlási láz minden területre hatással van, így a kereskedésekben is megfigyelhető, hogy ilyenkor zsúfolásig megtelnek állatokkal a boltok. Jóval több példányt tartanak egy helyen, mint lehetne, amelynek akár súlyos következménye is lehet (betegségek terjedése, sérülések, elhullás).

Ha már kitaláltuk, hogy milyen állatkát szeretnénk vásárolni, és van is abból a kereskedésben, akkor jól vegyük szemügyre az egyedeket. Ne essünk abba a hibába, hogy egyre rábökünk és már haladni is akarunk tovább, nehogy beteg, sérült példányt vigyünk haza. Nézzük meg, hogy az állat mozgékony-e. Még így is megeshet, hogy egy jó bőrben tűnő állat betegséget hordoz, az állatkereskedésben semmit jele nincs, de a stressz kihozza a betegséget. A kiválasztott példány befogásához kérjük az eladó segítségért, aki szakszerűen megfogja és az állatnak megfelelő szállítódobozba helyezi.

Ha hazaértünk az új állatkával, akkor helyezzük karanténba. Ez mindenképp fontos, pláne ha van más állat is otthon. Biztosítsunk a lehető legnagyobb nyugalmat, hogy hozzászokhasson új környezetéhez.

(forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nigro.hu)