Jump to content

Állati meglepő

2015. 01. 09. 16:00

Ausztrália nemzeti állata a koala. Habár ismerik az állat életét, mégis meglepő dolgot fedeztek fel. Hogy mi az, megtudhatod a cikkből.

A felfedezésre hőmkamerás vizsgálattal jöttek rá. Köztudott, hogy a forróságban több vizet veszítenek az állatok, ami a hőháztartásnak köszönhető. A nagy melegben ugyanis párologtatnak, izzadnak, így tudják szinten tartani testhőmérsékletüket, akárcsak az emberek. Ezzel persze folyadékot veszítenek. Ha közel van a víz, akkor ez nem okoz problémát, de ha kevés, vagy sokat kell vándorolni a vízért, akkor más megoldást kell találni.

A koala is talált egy alternatív megoldást. Mégpedig azt, hogy hozzábújik a fák ágaihoz, amit azért tesz, mert a növények részei jóval hűvösebbek, mint a levegő. Ha egy vastag ághoz bújik a koala, képes úgy lehűteni a testét, hogy túl sok folyadékot veszítene a szervezetéből.

A koala szó is egy bennszülött nép nyelvén nem ivót jelent. Ez az elnevezés nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis valóban keveset iszik, de attól még szükséges magához folyadékot vennie. Szintén helytelen elnevezés a koalamedve is, hiszen nem tartozik a medvék családjába.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: origo.hu)