Jump to content

Nincs mészárlás

2015. 01. 09. 16:05

A japán bálnavadászok minden évben nagyon sok bálna vérével színezik a vizet. Idén nem így lesz.

Most is útra kelnek japán hajók, de gyilkos eszközeiket nem viszik magukkal, mert céljuk a megfigyelés.
Feltett szándékuk, hogy a megfigyelő hajókról szövetmintákat gyűjtsenek be a bálnáktól.

Bár az ENSZ betiltotta Japánnak a bálnavadászatot, ám tudományos kutatásnak álcázva mégis tovább folyt a bálnák mészárlása, húsukat pedig fogyasztásra felhasználták.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) szigorította a legális bálnavadászat szabályait. Ha valamelyik ország engedélyt kap tudományos vizsgálataihoz bálna elejtésére, azt papírokkal alátámasztva bizonyítania kell. A kutatásnak pedig fő célja pedig az állatvédelemnek kell lennie.

Japánt már évtizedek óta bírálják a nagy vízi emlősök vadászása miatt. Az Antarktiszon nem is ejthetnek el japánok bálnákat.

Hivatalosan Norvégia és Izland folytathat kereskedelmi célból történő bálnavadászatot, amelyet az 1982-es moratórium rendelt el. Norvégia ez ellen tiltakozott, Izland ki is lépett az IWC-ből, Japán pedig ügyesen lavírozott, kiskaput keresve a rendszerbe. Így történt az, hogy kutatásnak álcáztak minden bálnavadászatot.

Évről évre egyre kevesebb bálnát ölnek meg a japánok, egyre nagyobb pénzügyi veszteséget termel a bálnavadászati programjuk.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kplu.org)