Jump to content

Csótány a lakásban

2015. 03. 10. 09:00

Itt az áhított tavasz. A jó idővel együtt előbújnak a földből a virágok, rügyeznek a fák és megjelennek a bogarak is.

A legtöbbje a szabadban él, ám a mi házunkat sem csak mi birtokoljuk, hanem a csótány is lelkesen tartózkodik a közelünkben. Ez a szívós bogár szinte bárhol a világon megél. Európában inkább a kisebb fajaik találhatók, míg a legtöbb faja a trópusi vidékeket kedveli. Fajtól függően 1 és 6 cm nagyságúak. Tor részük erős, míg a legpuhább a potroh, ahol szerveiknek nagy része is elhelyezkedik. Rágó szájszervük van, fejük erős, pajzsos. A tájékozódásban és a táplálék megkeresésében összetett szemükkel, csápjaikkal és kiváló szaglásukkal fedezik fel. Két szárnypárjukból a felső védelemre szolgál. Nem vagy nagyon rosszul repülnek, egyes fajok nőstényeinek hiányzik is a szárnya.

Ezek a bogarak általában magányosan élnek, de olykor nagyobb csapatokbaverődnek. Lapított testükkel szűk repedésekbe és hézagokba is be tudnak bújni. Tapadólebenyeiknek köszönhetően a függőleges üvegfalon is képesek közlekedni. Mindenevők, elfogyasztják a növényi- és állati eredetű táplálékot is. Ennek hiányában képesek más anyagot is elfogyasztani. Kerülik a fényt, de a meleget nagyon kedvelik.

Hazánkban három faja él: német csótány, amerikai csótány és konyhai csótány. Mivel az ideális hőmérséklet számukra a 25-30 fok, így a táv- és központi fűtés megfelelő feltételeket biztosít a csótányok megjelenéséhez. Ha optimális az emberi környezet számukra, akkor könnyen elszaporodnak. Lakásokban általában a vizesblokkok környékét kedvelik. A szobákban és az előszobákban csak elvétve található.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: ronix.hu)