Jump to content

A lovak összhangban vannak az emberrel

2015. 09. 07. 16:00

Háziasítottuk a lovat is, azonban viselkedésük szinte semmit nem változott.

A velünk élő lovak nagyban hasonlítanak vad társaikhoz nemcsak kinézetükben, de ösztöneikben, viselkedéseikben is. Azok a lovak, amelyek már ember közelében születnek és nőnek fel, teljesen elfogadják az embert, sőt egyenesen ránk hangolódnak.

Ismert az, hogy a főemlősök milyen ügyesen tanulnak meg bizonyos eszközöket használni, felismerik a jelzéseket, betűket, értelmes mondatalkotásra is megtanítható. Erre a lovak is képesek. Hans az okos ló számolt, ismerte a betűket, az érméket, pedig kiderült, hogy Hans csupán gazdája testbeszédét figyelte, ugyanis a helyes válaszkor megváltozott az. Erre építette taktikáját a ló, és ezért jutalmat kapott.

Azt is tudjuk, hogy a lovakra hat a lovasa érzelmi állapota. Egy kísérletben ló és ember is szívritmus számlálót kapott, majd 30 méternyit kellett haladniuk, amely távot négyszer kellett megtenniük. A negyedik kör előtt közölték a lovasokkal, hogy váratlanul ki fog nyílni egy ernyő azért, hogy a ló megijedjen. Hiába nem nyílt ki egyszer sem az a bizonyos ernyő az ember pulzusa megemelkedett és ezzel párhuzamban a lóé is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: othonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)