Jump to content

Nem mindegy milyen akváriumban tarjuk a halainkat

2013. 12. 14. 09:18

Akvárium vásárlás előtt, gondoljuk végig, hogy pontosan milyen akváriumot szeretnénk méretben, fajtában. Ehhez nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen halakat, növényeket szeretnénk benne tartani. Ezzel sok gond megelőzhető.

Érdemes a vásárlás előtt jól átgondolni, hogy milyen akváriumra van szükségünk, valamint hogy ezt az akváriumot, hogyan rendezzük be, hogyan tartjuk tisztán. Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek.

A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:
A holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.

A biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

A paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel, valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

A vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc/eakvarium.hu