Jump to content

Bármilyen lakásban tartható akvárium

2014. 03. 07. 13:07

Halakat bárki tarthat, függetlenül az otthona méretétől. Nagyon alkalmasak a bérházak lakói számára, különösen a magas épületekben, ahol más állat tartása nem praktikus vagy egyenesen tilos. Más előnyei is vannak: a haltartáshoz nem szükséges különösebb gyakorlat, nem szemetelik tele a lakást piszkos tollal vagy szőrrel, nem tudnak megszökni, és egyáltalán nem zajosak. Ami szükséges, az mindössze egy akkora hely, ahol mondjuk egy 60 cm hosszú, 38 cm magas és 30 cm mély akvárium elhelyezhető, úgy, hogy karbantartáskor hozzáférhető legyen. Az akvárium gondozása nem időigényes, hiszen az etetés és a rutinkezelés csak napi néhány percet igényel, amihez még kb. heti egy óra járul.

Különleges adottságokra sincs szükség, aki képes egy biztosítékot kicserélni, vagy egy kapcsolót felszerelni, abból tökéletes akvarista válhat. Az akváriumhoz tartozó technikai felszerelések teljesen biztonságosak: szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, mielőtt a boltokba kerülnek.

Az akvárium mindennapi gondozása közben új ismereteket és fogásokat sajátíthatsz el. Így például, a halak viselkedésének megfigyelése felkeltheti a biológia iránti érdeklődésedet. Sőt az akváriumodba telepíthető halak számának meghatározása próbára teheti matematikai képességeidet!

További fontos szempont a más élőlények jóléte iránti felelősség vállalása, amely lényegesen befolyásolja személyiségünk fejlődését és alakulását. A haltartás ideális kezdete lehet már fiatalkorban is az állatgondozási ismeretek elsajátításának.

A gyermekek szívesen tartanának állatokat a lakásban, de erre sokszor nehezen tudják rábeszélni a szüleiket. Kompromisszumos megoldásként, a szülők és a gyermekek is szívesen elfogadják az akvárium létesítését. A halak, ellentétben más, lakásban tartott állatokkal, a kis lakásban sem szenvednek. Sőt, jól érzik magukat az akváriumban és ennek ékes bizonyítékaként szaporodásra is képesek. A jól berendezett és rendszeresen gondozott akvárium a lakás díszévé is válhat.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc/diszhal-lap.gportal.hu