Jump to content

Miként őrízhetjük meg halaink egészségét?

2014. 04. 28. 19:33

Ahhoz, hogy halaink a lehető legjobban érezzék magukat az akváriumban, elengedhetetlen, hogy néhány alapszabályt betartsunk. Bármilyen furcsának is tűnhet, az akváriumban is szükségesek bizonyos rendszabályok. Ennek megfelelően fontos, hogy a halaink mindig az igényeiknek megfelelő vízhőmérsékleten legyenek. Legalább ilyen lényeges szempont, hogy gondoskodjunk az akváriumvíz kellő oxigénellátásáról. Ez lehetséges mesterséges szellőztetéssel, vagy a halak létszámának csökkentésével.

Halaink táplálékigényét változatos összetételű eleséggel elégítsük ki. A halak jó kondíciója a betegségek megelőzésének alapfeltétele. Ugyanakkor kerülni kell a halak szükségtelen átcsoportosítását, áttelepítését más medencébe. Ugyanis a nagy értékű, öregebb vagy ikrával telt tenyészállatok különösen érzékenyek a mechanikai hatásokra és a környezeti változásra. A minimális sérülések pedig a fertőzések, betegségek bemeneti kapuját jelentik.

A halak mechanikai sérüléseit megelőzhetjük kíméletes, nyugodt bánásmóddal, az éles tárgyak (üvegcsövek, filtrálók, kövek) eltávolításával, az egymás társaságát jól tűrő fajok párosításával. Nagyon lényeges, hogy a szerves bomlástermékeket, ételmaradékot, elhullott halakat azonnal távolítsuk el az akváriumból, és olyan helyen tartsuk az akváriumot, ahonnan a szellőztető tiszta levegőt nyomhat a medencéinkbe.

Ha akváriumunkban beteg, fertőzött halat látunk, azonnal emeljük ki, mert igen nagy a fertőzés veszélye. A betegség megállapítása után az egész állomány gyógykezelését el kell végezni. Ha az egész állományra kiterjedő, súlyos fertőző betegség merül fel, akár egész állományt, cseréljük ki, az akváriumot és a berendezési tárgyakat, pedig fertőtlenítsük.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/akvarisztika.info