Jump to content

Miként üzemeljük be az akváriumunkat

2014. 05. 16. 21:19

Sokan csodálják a szebbnél szebb akváriumokat, ugyanakkor ők nem mernek belevágni, félnek attól, hogy nem tudják szakszerűen fenntartani. Pedig nem egy varázslat beüzemelni és fenntartani egy szép akváriumot. Egy biztos, amikor az ember hazaviszi az első akváriumát valami furcsa euforikus érzés lesz úrrá rajta. Ugyanakkor hajlamos lehet arra, hogy elsiesse a dolgokat, melyek később megbosszulhatják magukat. Ha már eldöntöttük, hogy hol van az akvárium helye, helyezzünk alá egy rugalmas anyagból készült alátétet a felületi egyenetlenségekből adódó feszültségek kiküszöbölésére. Ezzel elkerülhetjük, hogy a berendezés és feltöltés után az akvárium alja megrepedjen.

Mielőtt berendeznénk véglegesen a medencét, végezzünk egy szivárgáspróbát, hogy ne a már berendezett akváriumunkat keljen kipakolni, ha mégis a ragasztás valahol eresztene. Ehhez kb. 1-2 nap tökéletesen elegendő.

Helyezzük bele a jól átmosott aljzatot, melynek átlagos rétegvastagsága az akvárium méretétől és jellegétől függően akár 5-10 cm vastag is lehet. Ha sok vízinövényt szeretnénk az akváriumba telepíteni, akkor célszerű a kavicsréteg alá táptalajt rakni, mivel a mosott kavics a növények számára nem tartalmaz felhasználható tápanyagot.

Ezután elhelyezhetjük a technikát (szűrőberendezés, szabályozható fűtő, hőmérő, világítás). Majd a dekorációt és a vízinövényeket. Csak ezután engedjük fel vízzel, és indítsuk el a technikát.

A tervezett halakból még véletlenül se vigyük haza a teljes állományt egyszerre. Ennek több oka is van: a szállítás során elszenvedett fizikai és pszichikai stressz, a frissen beállt akvárium sem képes megbirkózni a halak anyagcseréje következtében hirtelen megnövekedett kémiai terheltséggel. Valamint időt és teret kell adni a halak számára, hogy új élőhelyüket megszokják.

Fotó: freedigitalphotos.net forás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu