Jump to content

Miért fontos a halak formája?

2014. 05. 23. 17:25

A halak mintegy 400 millió éve jelentek meg az evolució során. A vízi környezethez való, hosszú ideig tartó alkalmazkodás alatt különféle módon idomultak életterükhöz és ezért sokféle csoportjuk, rengeteg fajuk jött létre. Ezek egy része az élőhelyek megváltozása vagy más tényezők miatt időközben kihalt, mások pedig tovább fejlődtek. De vajon mi okozza az egyes halak testalakja közti különbségeket? Ezeknek a jellegzetes különbségeknek a magyarázatát a testfelépítés és az életműködések megismerése segíthet megérteni.

A legtöbb hal aktív izommunka nélkül képes megtartani a vízben elfoglalt helyzetét. Mivel a víz sokkal sűrűbb közeg, mint a levegő, így a vízi élőlényeknek sokkal több energiát kell fordítaniuk a mozgásra. A sokat úszó halak áramvonalas formájúak, ami megkönnyíti a helyváltoztatást, a keveset mozgó, fenéklakó fajok testének alakja viszont ettől jelentősen eltérhet. A testalak összefügg a halak életmódjával, utal a természetes élőhelyre, a táplálkozásra és a táplálékszerzés helyére is.

Megkülönböztetünk orsó vagy torpedó alakú halakat, amely a leghatékonyabb a sokat úszó, nyíltvízi halak számára. Az egyenes hátoldalú halak közvetlenül a víz felszíne alatt lesnek a felszínre hulló vagy a közelbe tévedő zsákmányra.

A korong alakúak a vízinövényekkel dúsan benőtt, álló vagy lassú folyású vizek lakói, ahol a növényi szárak között keveset és lassan mozognak, míg az egyenes has oldallal rendelkezők leginkább a fenéklakók, hiszen aljzatra simuló testét a víz nyomása is lefelé préseli.

A keskeny, mély hasoldalú halaknál a hal mellúszói segítségével lehetővé teszi, hogy kiugorjon a vízből menekülés közben, vagy a víz felett röpködő rovarokért. A hengeres (kígyószerű) testűek az aljzat közelében tartózkodnak, ahol könnyen elrejtőznek a gyökerek között vagy a szűk résekben.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/akvaklub.hu