Jump to content

Meddig élhetnek a halaink?

2014. 06. 04. 22:02

Az állattartók egyik legnagyobb tragédiája, ha kis házi kedvencük elpusztul. A legtöbb állattartó tudja, hogy a kutyák körülbelül 8-10, a macskák pedig 12-14 évig élnek. De mi a helyzet a halakkal? Amikor úgy döntünk, hogy beszerzünk egy-két halat otthonra, a legkevésbé sem gondolunk azok várható életkorára. Ha nem is vagyunk tisztában vele, a kedvtelésből tartott halak - megfelelő gondoskodás mellett - akár több évig is elélhetnek. Erre azonban csak akkor van lehetőségük, ha valóban odaadó gondoskodással nevelgetjük őket.

Az édesvízi fajok többsége 1-3 évig él. Ide sorolható többek között a szivárványos guppi, az elevenszülő mexikói kardfarkú hal vagy ismertebb nevén xifó, a blackmolli, pillangóhal vagy a páncélosharcsa (Corydoras), néhány sügér, a razbóra és a szumátrai díszmárna.

Ha olyan halra vágyunk, amely 10 évig is társunk lehet, akkor neon tetrát, vitorláshalat, márványsügért vagy óriás algaevőt válasszunk. Az abszolút rekordtartó azonban az aranyhal: ha teljesítjük minden "kívánságát", akár 15 évig is élhet.

A tengeri fajok az előzőeknél is több odafigyelést igényelnek. Ha megteszünk mindent azért, hogy "otthonosan" érezzék magukat nálunk (kifogástalan vízminőség, jó minőségű táplálék és megfelelő akváriumméret), akkor több évig is kitartanak mellettünk. A tengeri halak azonban érzékenyek a betegségekre, melyek kiváltója legtöbbször a szegényes tartás és az egyhangú táplálkozás.

Általánosságban elmondható, hogy 2-4 évig élnek. A legfontosabb azonban, hogy mindig a fajta igényeinek megfelelően gondoskodjunk róluk, és akkor sokáig élvezhetjük társaságukat.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.com