Jump to content

Az aranyhal

2014. 07. 11. 10:17

Az aranyhal (Carassius auratus auratus) Ázsiából és Kínából származik. A pontyfélékhez tartozik, hossza 16-20 cm. A kerti tavakban élő példányok elérhetik a 35 cm-t is. Lakásban és kertben is tartható, ismerkedjünk meg vele közelebbről.

A közönséges aranyhal teste hosszúkás és lapos. Világos narancsszínű, fémes csillogású. Feje széles és rövid, villás a farkuk. Sok szín- és formaváltozata megtalálható.

Természetes élőhelyük a lassú folyású kis patakok, kisebb és nagyobb tavak. Békés természetű halak, Mindenevők. Akváriumi tartásnál élő és száraz eleséget is fogyasztanak nagy mennyiségben.

Tartásához legalább 100-200 literes akvárium a megfelelő. A közhiedelemmel ellentétben a gömbakvárium egy halnak sem ideális otthon. Egy akvárium életközössége akkor működőképes, ha megfelelő biológiai egyensúlyt tudunk tartani és biztosítani. Érdemes az akváriumot lefedni, mert képes kiugrani. Az akvárium berendezése nem kíván semmi különleges dolgot, csak homok, kövek, díszek kellenek bele. Vizét erősen kell szűrni, valamint legyen oxigéndús. Rendszeresen, heti 1-2 alkalommal kell az akvárium vizének 20-30%-át cserélni friss csapvízzel. A közönséges aranyhal jól viseli a hidegebb vizet, de a hirtelen hőmérséklet ingadozást nem. A tavi aranyhalak nem valók akváriumba.

Az akvárium betelepítése előtt egy nappal engedjük fel az akváriumot vízzel és hagyjuk felmelegedni szobahőmérsékletűre. Másnap beleengedhetjük halainkat a vízbe.

A hím aranyhal kisebb és karcsúbb, mint a nőstény. Szaporítás nem bonyolult. Külön akváriumban helyezzünk el ikrarácsot, hínárfélét, és tegyük át a párt. Segítjük az ívást, ha fokozatosan lecsökkentjük a víz hőmérsékletét 11 Celsius fokra, majd lassan fűteni kezdjük, ezzel imitálva a tavaszt. Az aranyhalak ugyanis csak tavasszal párosodnak. Elősegítheti a párzást a magas proteintartalmú táplálékkal való ellátás. Az ikrák száma ezer körüli, amit a növények leveleire ragaszt a nőstény. Vigyázz, a halak megeszik az ikrákat, így azonnal ki kell venni a szülőket az akváriumból.

(Fotó:bpaqua.network.hu)