Jump to content

Tubifex

2014. 08. 06. 16:05

A halak álma a minőségi és finom eleség. Az állatkereskedésben kapható leismertebb élő eleség a halak számára a csővájó féreg, vagyis a tubifex (Tubifex tubifex).

A tubifexnek magas a fehérjetartalma, emiatt fontos a halak növekedéséhez, fejlődéséhez. Gazdag A-B- és D-vitaminban.
Az állatkereskedésből beszerzett tubiexet érdemes 1-2 napig pihentetni, mert ez idő alatt kiürítik beleik tartalmát és az esetleges kórokozóktól megszabadulnak. Aztán alaposan át kell mosni, majd következhet halaink etetése.

Régebben gyűjtötték ezeket a férgeket, manapság pedig már inkább tenyésztik mesterséges telepeken. Otthoni tenyésztése nem éri meg házilag.

A folyóvízzel történő átmosás után kisebb halak számára pengével feldarabolhatók a férgek, míg a nagyobb halaknak egyben is adhatjuk a tubifexet.

Az élő eleséggel történő etetés higiéniai szabályait be kell tartani, mert ha nem, akkor halaink megbetegedhetnek.
Élő eleségtől csak akkor betegedhetnek meg a halak, ha a betegség kórokozóját és az élő eleséget azonos tartóvízben kaptuk. Esetleg akkor, ha nem volt rendesen átmosva az eleség vize. Ezért nagyon szükséges az élő eleségeket minimum 2 napig pihentetni, majd alaposan átmosni.

A zárható befőttesüvegben pihentetett tubifexet hidegben, hűtőben kell tárolni. Mivel a tubifex eredetileg szennyvízben él, hordozhat különféle kórokozókat. Ha túletetjük a halainkat, a megmaradt tubifex beássa magát a talajba és szennyezi akváriumunk vizét. Érdemes tubifexszel etetni halainkat, de csak mértékkel, mert elhízhatnak akváriumunk lakói.

(Forrás: tuempeln.de)