Jump to content

A görög teknős

2014. 08. 07. 09:05

A görög teknős a hazánkban leggyakrabban mesterséges körülmények között tartott teknősfaja. Azért is van ez így, mert a hozzánk közeli országokban – Görögország, Bulgária, Románia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország – szabadon élnek.

A görög teknős (Testudo hermanni) őshazája a Balkán-félsziget, Dél-Olaszország, ám legnagyobb egyedszáma Görögországban található.

Eredeti élőhelyükön a bozótos és sziklás dombvidékeket, ligetekkel teli erdőket kedvelik. Közepes méretű, a hím páncélja 14-18 cm közötti, míg a nőstényé 18-25 cm lehet, a páncél szélessége pedig 12-14 cm közötti. Súlyuk 1,5 kg lehet. Mesterségesen kialakított környezetében elélhet 25-30 évig is.

A nőstényt a hímtől ugyan nehéz megkülönböztetni, de a nőstény nagyobb és laposabb a hasa. A hímnek hosszabb a farka és homorú a hasa.

A görög teknősöknek két csoportja van. Az egyik az alapfaj, vagyis a Testudo hermanni hermanni, a másik pedig a Testudo hermanni boettgeri. A kettőt az különbözteti meg egymástól, hogy a boettgerinek kisebb a combpajzsa, mint a mellpajzsa, míg az alapfajnál pont a fordítottja áll fent.

Beszerzése nem túl nehézkes feladat, hiszen az egyik legkedveltebb hobbiteknős. Tenyésztőtől is beszerezhető, de állatkereskedésben is meg lehet találni. Veszélyeztetett faj!

Terráriumának optimális mérete egy görög teknős számára a minimum 100x50x50 cm. Terráriumának kialakításakor szükséges melegítőlámpa beszerzése is, ami alatt 30-40 fok szükséges, mert szeret napozni, ez által kerül szervezetébe elegendő D3-vitamin. Ideális hőmérséklet nappal a 25-30 fok, míg éjszaka elég a 20-24 fok. A terrárium alja 8-10 cm vastagságú földréteg legyen, dekorációként pedig rakhatunk be követ, faágat is.

Mivel a görög teknős növényevő, - szabadon élő társaik kizárólag csak kétszikű virágokkal, levelekkel táplálkoznak – adhatunk neki fűféléket, lóherét, gyermekláncfüvet, lucernát, fejes salátát, papsajtmályvát, karalábét, cukkínit, sárgarépát. A keményebb zöldségeket vágjuk apróra, vagy reszeljük le kedvencünknek. Naponta kell friss étellel ellátni. Szükséges a teknős vitamin- és ásványi anyag kiegészítése is.

A terrárium talajának egy részét vagy nedvesítsük be, vagy egy vizes tálat helyezzünk el.

Ha a teknős egészséges, megfelelően van tartva, akkor ősszel az étvágya sem csökken, mozgékony (?!) is, nem kell teleltetni. Arra csak a szaporításkor van szükség.

(Forrás: euroherp.com)