Jump to content

Nem díszhal az akváriumban - 1. rész

2014. 08. 16. 16:00

Méltatlanul keveset említjük hazánk vizeiben élő halaink akváriumi tartásáról, holott ez lehetséges. Az emberek azt gondolják, hogy ezek a halak a hideg vizet szeretik, nem is gondolkodnak saját halfajtáink otthoni tartására. Micsoda meglepetést okoz a hozzánk látogatóknak, hogy akváriumunkban ponty vagy csuka úszkál.

Pedig ha belegondolunk, hogy nyári 35-37 fokos tikkasztó hőségben még a folyóvizek, tavak is eléggé felmelegednek és a halak boldogan élnek akkor is. Sőt kifejezetten jól érzik magukat. Ha melegük van a mélyebb, hidegebb vízrétegekbe húzódnak hűsölni.

Mivel az akváriumban nem tudnak mélyebb és hűvösebb rétegbe húzódni a meleg elől, így nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg az akvárium helyét, valamint megfelelő mennyiségű oxigént juttassunk a vízbe. Úgy kell elhelyezni az akváriumot, hogy közvetlenül ne érje napfény, így elkerülhető a zöldalgák túlszaporodása, és a víz túlzott felmelegedése is. A legmegfelelőbb a lakás északi oldala.

A halfajtól függően az akvárium minimális mérete minimum 180-200 literes. Ebben a kisebb halak már kényelmesen elférnek, de a 400-500 literes akvárium már elegendő teret biztosít a pontyoknak, kisebb ragadozó halaknak. Az ekkora akvárium vize nehezebb hűl le és melegszik fel és a hőingadozás is sokkal kezelhetőbb.

Szükséges tehát az akvárium szellőztetése porlasztással.

Az akváriumban is tartható őshonos hazai békés halfajták a következők: bagoly keszeg, bodorka, compó, fürge cselle, karika keszeg, kurta baing, leánykoncér, széles kárász, szélhajtó küsz, veresszárnyú keszeg.
Az akváriumban is megélő ragadozó halfajok a balin, csuka, fogas süllő, kősüllő, sügér.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: geocaching.hu)