Jump to content

Nem díszhal az akváriumban - 2. rész

2014. 08. 18. 09:00

Méltatlanul keveset említjük hazánk vizeiben élő halaink akváriumi tartásáról, holott ez lehetséges. Az emberek azt gondolják, hogy ezek a halak a hideg vizet szeretik, nem is gondolkodnak saját halfajtáink otthoni tartására. Micsoda meglepetést okoz a hozzánk látogatóknak, hogy akváriumunkban ponty vagy csuka úszkál.

Fajtól függ, hogy milyen aljzat, növényzet kell az akváriumunkba, de általánosan megfelelő aljzatkánt a kvarchomok. Köveket bárhonnan lehet gyűjteni és azokkal folyami életteret lehet imitálni. Hogy még valóságosabb legyen az akváriumi élettér, rakhatunk bele faágakat, nád darabokat, faleveleket.

Az akvárium növénnyel való beültetése megint csak halfaj függő. Lehet használni tócsagazt, úszó békaszőlőt, kolokánt, békatutajt, békalencsét, de akár a sulyom is alkalmazható akváriumi növényként. A szőlő kacskaringós gyökere igazán tetszetőssé teszi az akváriumot. A nád telepítéséhez tápanyagban dús talajra van szükség és fedetlen akváriumra, de a száraz nádszál alkalmazása is lehet egy megoldás.

A hazai halak akváriumi tartásánál több kell az egyszerű belső szűrők alkalmazásánál, méghozzá alsópolcos szűrőmedence.

Ezek a halak nagyobbak, mint a díszhalak, így többet esznek és a végtermék is több, így fontos a megfelelő víztisztítás. A normál fénycsöves világítás esetükben is megfelelő.

Ha hazai halak lakásban tartását vettük fejünkbe, akkor arra nagyon figyelnünk kell, hogy a természetes környezetükben fogyasztott élő táplálékot biztosítani tudjuk számukra, amely lehet tubifex, vízibolha, bolharák, szúnyoglárva.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: viziszornyek.blogspot.hu)