Jump to content

A zöld leguán terráriumi tartása

2014. 08. 21. 16:05

A zöld leguánok testfelépítésükben és életmódjukban is alkalmazkodtak a fák lombkoronáiban való élethez. Karmaikkal könnyek másznak egyik ágról a másikra. Ha leguánt szeretnénk otthoni körülmények között tartani, akkor csak egészséges állatokat válasszunk.

Azöld leguán tartásához a vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény engedélye szükséges. Az állatnak át kell esnie egy kötelező orvosi vizsgálaton is.

Egy felnőtt zöld leguán számára a minimum 200x150x200 cm-es terrárium szükséges. Amennyiben egy párt szeretnénk betelepíteni a terráriumba, annak legalább 250x200x200 cm nagyságúnak kell lennie. Bár ennél kisebb élettérben is életben maradnak ezek az állatok, de az egyenlő a rabsággal.

A terráriumba szükséges a vízmedence elhelyezése, ami legyen legalább 60x60x20 cm. Berendezéséhez hozzátartoznak az ágak, gallyak, amelyeken az állat mászhat és pihenhet. A terrárium aljába soha ne követ rakjunk, hanem inkább tőzeges földet vagy kéregzúzalékot. Természetes élőhelyükön is előfordul, hogy nyalogatják a talajt ásványi anyag pótlása miatt, ezért a terráriumába is lehet egy tálkában kerti földet elhelyezni.

Szükség van melegítőlámpára is, amely alá helyezzünk egy pihenőágat. Akkorát, hogy az állat törzsének kétszerese legyen az ág vastagsága. Ezen igazán kényelmesen tud sütkérezni a melegben leguánunk. A világítás kivitelezhető spotlámpával és fénycsövekkel is, de hasznos lehet az UV-fény használata, mert az állat színe így sokkal szebb, élénkebb.

A terrárium hőmérséklete nappal 32-37 fok közötti legyen, az ennél alacsonyabb hőmérsékleten a leguán anyagcseréje lelassul. Hogy teljes képet kapjunk a terrárium hőmérsékletéről, több ponton kell azt mérni: fürdőhely, pihenőhely, légtér szintjei. A terrárium hőmérséklete sose süllyedjen 28 fok alá. A pihenőhely hőmérséklete 40-45 fokon ideális.

A kifejlett zöld leguán növényevő, szívesen fogyasztja a lóherét, lucernát, pitypangot, sóskát, fejes salátát, spenótot, káposztát, kelbimbót, százszorszépet, útilaput, szőlőt, málnalevelet, karalábét, de adhatunk neki reszelt sárgarépát is. Téli hónapokban kiválóak a csíráztatott magok. A fiatalabb példányok állati eredetű ételt is fogyasztanak, úgymint tücsök, lisztkukac, csótány, sáska vagy újszülött egér. Az alapanyagokat vágjuk apróra és minden nap adjunk az állatnak ásványianyag- és vitamin-kiegészítőket.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; reptilia.hu)