Jump to content

Majd kibújik a bőréből

2014. 09. 09. 09:05

De a szó szoros értelemben kell venni, ugyanis a gyíkok vedlenek, de mindegyik más ütemben, amely függ a mérettől, a kortól, a körülményektől. A folyamat pedig napokig is eltarthat.

Minden hüllőfajta vedlése más. A gyíkok több darabban vetik le szűkké vált ruhájukat, míg a kígyók egyben szabadulnak meg szűk bőrruhájuktól.

A sejtszinten végbemenő keratintermelés felhalmozódik a citoplazmában, aminek következményeképp a sejtmagok elhalnak. Az állat színe tompává válik, majd szürkés színű lesz, amikor az elhalt és az új sejtek között felhalmozódik a vedlési nyirok. Ez a váladék felszívódik, és le tudja vetni bőrét az állat.

A gyíkok több részletben vedlenek, külön a mellső és hátsó végtagok, majd a fej, a törzs és a farok is külön újul meg.

A gekkók nyalogatni kezdik orrukat, és mint egy levonót, feltépik az elhalt részt, majd nyelvük és tárgyak segítségével lecibálják magukról a feleslegessé vált bőrt. Ezt azonban nem hagyják kárba veszni, azonnal megeszik, mert fontos vitaminokat visznek így be a szervezetükbe.

A vedlési folyamat akkor rövidebb, ha a megfelelőnél magasabb a hőmérséklet, aminek eredménye a gyorsabb anyagcsere és a növekedés is. Megnő a vedlés időtartama, ha a hőmérséklet az ideálisnál alacsonyabb, így az anyagcsere lelassul. Betegség következtében is hosszabb lesz ez a folyamat.

Egy-egy sérülés után nem sokkal az állat teljesen levedlik, de a teljes gyógyulás után visszaáll a normál ciklus. Ha az állat testén kisebb vagy nagyobb foltokban bőrfoszlányok láthatóak, cafatolt vedlésről beszélünk, aminek oka a nem megfelelő pártartalom, vitaminhiány vagy a tereptárgyak hiánya lehet.

Ha természetes módon nem tud az állat levedleni, akkor a gazdinak kell közbeavatkoznia, hogy bőr be ne gyulladjon. A terrárium hőmérsékletével azonos fürdő segít az állat bőrének fellazulásában, majd csipesszel lehúzhatjuk a felesleges bőrt.

Ne ijedjünk meg azonnal, ha valami nem úgy megy a vedlés folyamán, mint azelőtt. Figyeljük meg, hogy ideális-e a tartási körülmény, az étrend. Ha nem, akkor változtassunk rajta.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: reptilessupplies.com)