Jump to content

Nincs szőr, nincs allergia…

2014. 09. 09. 09:00

...de van más veszély. A kígyók nem gonosz teremtmények, nem undorító csúszómászók, de aki tartásukba kezd bele, bizonyára kedveli a hüllőket. Kellő óvatosság mellett kiváló háziállat.

Sok állat van a Földön, amely nem való házi kedvencnek, de az embereket mindig izgatja az egzotikus fajokkal való együttélés. Ilyen házi kedvenc a kígyó is.

A kígyóknak köztudottan nincsen tolla, így aztán nincs szőrallergia. Csendes, így abszolút nem zavar pihenésünkben sem. Annyi időt sem kell egy kígyóra fordítani, mint egy macskára vagy egy kutyára.

Ezek mellett az előnyök mellett arra van szükség, hogy meg merd fogni a kígyót, ne irtózz tőle. Nem egy rövid távú elkötelezettségről van szó, ugyanis egyes példányok akár a 20 éves kort is megérhetik.

Mielőtt kígyót vásárolnál, meg kell érdeklődni, hogy az adott fajtát törvényes-e hazánkban tartani. Utána kell nézni a szabályozásnak, nehogy törvénytelenséget kövess el akaratlanul is.

Ahol 5 év alatti gyermek van, nem ajánlatos kígyó tartása, de ott sem, ahol beteg családtag is él, akinek nagyon gyenge az immunrendszere.

Veszélyt nem csak a kígyómarás jelenthet az ember számára, hanem a csúszómászó közvetve vagy közvetlenül is átadhat betegséget gondozójának, családtagjainak. A kígyó megfogásával, annak terráriumának karbantartása közben könnyen fertőződhetünk szalmonellával. Ezek az állatok ugyanis a szalmonella hordozói.

A tulajdonosnak kell résen lennie, hogy ha a szokásostól eltérő magatartást figyel meg kígyójánál, akkor időben megkezdhesse az állatorvos a kezelést, így a betegség megelőzhető.

(Forrás: otthonikevenc.hu; Fotó: ehow.com)