Jump to content

Szoros ölelés

2014. 09. 11. 16:00

Gondoltál-e már arra, hogy egy kígyó mekkora erővel öleli át a faágat, amelyen igyekszik előrehaladni?

A kígyók testsúlyuk alapján ötször akkora erővel ölelik át a faágat, mint amennyire szükséges lenne, ami arra enged következtetni, hogy sokkal fontosabb számukra a biztonság, mintsem az, hogy mennyi energiát veszítenek a szorítással.

Amerikai tudósok öt kígyófaj famászási képességét vizsgálták úgy, hogy nyomásérzékelőket szereltek függőleges csövekre. A csöveket a teniszütő markolatát borító anyaggal bevonták, amely segítette a mászásban a kígyókat. A cső tetejére csalogató búvóhelyeket szereltek.

Megfigyelték, hogy átlagosan háromszor erősebben szorították a csövet a kígyók, mint ami elég lett volna. Az, hogy ennyivel több erőt fejtenek ki a mászára, arra szolgál, hogy a váratlan helyzetekhez is jobban képesek alkalmazkodni.

Minden élőlényre jellemző, hogy testfelépítésükben benne rejlik a túlbiztosítás. Vagyis sokkal erősebb a testük, az izomzatuk, a csontozatuk, mint amennyire azt kihasználják, valamint a lehető legkisebb energia befektetéssel hajtják végre a mozdulatokat.

Az óriáskígyók nagyon jól szabályozzák halálos szorításukat. Megérzik, ha áldozatuk szíve már nem ver, csak ekkor engednek az ölelésből. Emiatt is lepődtek meg a kutatók, hogy a függőleges mászáshoz mekkora erőt használnak fel a kígyók.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: http://news.discovery.com)