Jump to content

Ajakos gurámi

2014. 09. 13. 09:05

A nyugodt és békés természetű ajakos gurámi társaságot kedvelő halfaj, amely nagyon hasonlít a csíkos gurámira, csak annál több keskenyebb csíkja van.

Az ajakos gurámi (Colisa labiosa) a sugarasúszójú halak osztályába, a sügéralakúak rendjébe és a gurámifélék családjába tartozik.

Narancssárga és barna színű a háta, hasa pedig sötéttürkiz színű. Oldalát függőleges csíkok díszítik. Legyezőszerű farokúszója van, ami halvány narancssárga, akárcsak a hátúszója. A farok alatti úszó kékes vagy fehér színű és narancssárga szegélyű. A mellúszók vékonyak, hosszúak, szálszerűen lelógóak, amelyek tapogatóként funkcionálnak. Eredeti élőhelyükön ez is segíti a tájékozódásban. Könnyű megkülönböztetni a hím egyet a nősténytől, mert az nagyobb és szélesebb, sokkal kihívóbb színezetű, valamint a hátúszója hegyben végződik, míg a nőstényé kerek.

Mianmar és India északi területein, annak pangó vizeiben őshonos faj. A vízfelszín közelében élő és táplálkozó hal az ajakos gurámi, amely kedveli az élő eleséget, de ezek közül is leginkább a szúnyoglárvát szereti. Természetes közegében is ezzel táplálkozik.

Ha kedvezni szeretnénk ajakos guráminknak, akkor akváriumi tartásánál gondoskodjunk arról, hogy az világos helyre tegyük, valamint dús növényzetű legyen. Mivel nem kedvelik a savanyú vizet, így számukra a kemény, enyhén lúgos víz a megfelelő. Számukra mindig biztosítani kell a 25 fokos vizet, melegigényes, mert csak ekkor láthatóak élénk színei.

Az ajakos gurámi labirintkopoltyús hal, ami azt jelenti, hogy a légköri oxigént ugyanúgy képes felvenni, mint a vízben lévőt. Emiatt nem szabad különbségnek lennie a légköri és vízi hőmérséklet között. Célszerő tehát az akváriumot lefedni, ellenkező esetben a gurámi könnyen megfázhat. A víz fűtése mellett igényli még a szűrést, ugyanis a tiszta vizet kedvelik.

Mint a többi gurámiféle, ez a faj is habfészket készít. Ha megfelelő a tenyészpár, akkor a szaporítás nem nehéz. Egy elkülönített, minimum 50 literes akvárium szükséges, amely sűrűn legyen növényekkel és biztosítani kell a 28 fokos hőmérsékletet. Szűrjük és szellőztessük az akváriumot, mert az ivadékok fejlődéséhez szükséges az azonos hőmérséklet. A nőstény kb. 500 ikrát rak a habfészek alá, amit a hím megtermékenyít, majd a fészekbe viszi azokat. A kicsi gurámik 18-24 óra alatt kelnek ki, és amíg a labirintusszervük ki nem fejlődik, igen kényesek a hőmérsékletváltozásra.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: akwarium.info.pl)