Jump to content

Törpe karmosbéka

2014. 09. 20. 09:05

Akváriumban gyakran tartott, lazacok, tetrák és harcsák mellett jól megfér a békés természetű törpe karmosbéka.

A törpe karmosbéka (Hymenochirus curtipes) a kétéltűek osztályába, a békák rendjébe és a pipabékafélék családjába tartozik.

Ez a faj honos Közép- Afrikában, leginkább Kongóban. A szubtrópusi, trópusi párás erdőket, kedveli, ahol természetes folyók, édesvízi tavak és mocsarak vannak.

A hím karmosbékák karcsúbbak, sötétebbek és a mellső lábuk mögött fehér vagy rózsaszín mirigy található. 3-4 centiméteres nagyságúra nő meg egy kifejlett példány. A nőstények valamivel testesebbek a hímeknél, színük is világosabb, valamint a kloákájuk feltűnőbb. Két színváltozata kapható kereskedésekben: vad és albínó. Kb. 2-3 évig élnek, de megfelelő tartás mellett hosszabb életkort is megélhetnek.

Gyakori az akváriumi tartása. Szereti a sűrű növényzetet. 40x25x25 akvárium elegendő három vagy négy egyed tartására. A víz ideális hőmérséklete 22-27 fok. Az akváriumot elég egy neonnal megvilágítani. A medence alját folyami homokkal vagy apró kaviccsal töltsük fel és búvóhelyeket is rakhatunk számukra.
A szűrő használata javasolt, ugyanis sűrűn vedlik, de a víz erős áralmását nem kedveli. Emellett 2-3 hetente a víz egy részének cseréje szükséges.

Amilyen pici, olyan falánk a törpe karmosbéka. Igényli az élő eleséget, ami főleg tubifex, vízibolha, szúnyoglárva, kis halivadék.

A hímek párzási időszakban halk hangot hallatnak. A hím rákapaszkodik a nőstényre, amely a felszínre jőve rakja le a petéket, ezeknekek száma több száz is lehet. A párzás után a hímet és a nőstényt ki kell venni az akváriumból, mert megeszik azokat. Két nap múlva kikelnek a kis lárvák, 4 nap kell ahhoz, hogy elússzanak. 60-70 nap alatt végbemegy a teljes átalakulás. Etetésükhöz infrusoria és sóráklárva szükséges.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: mk-zoo.cz)