Jump to content

Pitonok szökésben

2014. 09. 24. 17:25

Az Egyesült Amerikai Államokban, Floridában évtizedeken keresztül importáltak pitonokat azért, hogy később otthoni kedvencként eladhassák az egzotikus hüllők rajongóinak. Florida ráébredt arra, hogy a piton elszöket.

Főleg a szalagos tigrispiton volt a népszerű hüllő, amelyik eredetileg Dél- és Délkelet Ázsiában elterjedt faj és akár hatméteresre is megnőhet. A nőstény tigrispiton egyszerre több mint száz tojást is lerakhat.

Tömegesen jutottak a szabadba a házi kedvencként tartott óriáskígyók, így Florida a pitonok új hazája lett. A kérdés csak az, hogy a nem őshonos faj milyen változásokat fog majd okozni a területen.

A pitonok gyérítését szolgálta a verseny, amelynek pénzjutalom volt a díja. A verseny kiírása szerint különböző fegyverekkel, hivatásos vagy amatőr kígyóvadász minél több szalagos tigrispitont ejtsen el. Nem elég csak befogni, el is kell ejteni.

A verseny célja természetesen nem a vérontás volt, hanem a szabaddá vált kígyók számának csökkentése, az életmódjuk jobb megismerése, valamint az inváziós fajok által okozott problémákra való felhívás.

A verseny egy hónapon keresztül zajlott, pénzjutalmat kapott az, aki a legtöbb példányt és a legnagyobbat elejtette.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: guideathand.com)