Jump to content

Aranyszakállú vértesharcsa

2014. 10. 06. 09:05

Létezik egy aktív, békés harcsaféle, amelynek hím példányai szakállat viselnek. Ez az aranyszakállú vértesharcsa.

Tudományos neve Sturisoma aureum. Dél-Amerikában, Kolumbiában őshonos ez a hal, amely az aljzat közelében úszkál. Ez a rajokban élő hal igen békés, de aktív. Rajokban él. Békés természete miatt nem ajánlott együtt tartani más túl élénk fajokkal. Testhossza kb. 22 cm.

Legalább 3-4 társával együtt tartsuk egy 300 literes akváriumban, amelynek vízhőmérséklete 24-25 fok közötti legyen. Kedveli az árnyasabb zónákat, ezért biztosítsunk számára az akváriumban növényekkel teli zugokat.
Szívószájával képes rátapadni az akvárium falára és egyéb dekorációra is.
Vegetáriánus, az akváriumban található algákkal táplálkozik, de szereti a fagyasztott zöldborsót és a leforrázott salátalevelet is.

Természetes élőhelyén gyorsfolyású vizekben él, ezért mesterséges tartásnál is kedveli a szűrőhöz közeli helyeket, ahol az megmozgatja a vizet.

Szaporítása nem nehéz, mégsem gyakori. Történhet közös medencében és elkülönítve is. Az elkülönített szaporításhoz 2 hímet és 3 nőstényt tegyünk át a szaporítómedencébe, ahol a nőstények az üveg falára vagy kis odúba rakják az ikrákat. A hím megtermékenyíti, majd hat napon keresztül őrzi és kikelnek az ivadékok.
Várható életkora 10-15 év is lehet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: aziarko.pl)