Jump to content

Tengeri akvárium

2014. 10. 23. 17:30

Ki ne szeretne otthonában jópofa bohóchalat csodálni? A tengeri akvárium amilyen gyönyörű, olyan kényes. Kezdő akvaristáknak emiatt nem is ajánlott.

Ma már mindenhez hozzá lehetne jutni, így tengeri akvárium beszerzése sem lehetetlen.
A tengerek, óceánok vízmennyisége óriási, amelynek kémiai jellemzői állandóak. Ilyen rendszert az otthonunkban kialakítani nem olyan egyszerű. Segítenek a szakirodalmak, nem árt utána járni dolgoknak, segítséget és tanácsot kérni szakavatottaktól.

Az akváriumi közegben a halak száma és a víz mennyisége egészen más, mint a természetes tengeri ökoszisztéma. A káros anyagok gyorsabban felhalmozódnak a vízben, ami ellen nekünk kell tenni, mert máskülönben a víz minősége romlik, a halak megbetegednek, elpusztulnak.

A tengeri akvárium vize a reverz omózis módszerével tisztított víz, ami olyan tisztaságú, mint a desztillált víz. A csapvíz és só keveréke nem működik, mert a csapvíz tele van nem kívánatosa anyagokkal. Az akvarisztikákban lehet kapni a speciális sót, amire szükségünk van tengeri akvárium kialakításához. A víz és a megfelelő sósűrűsége 1,023. A párolgás miatt ezt az értéket állandóan figyelni kell és pótolni a hiányzó mennyiséget.

A tengeri akváriumnál nagyon fontos a megfelelő szűrés, aminek egyik fő eleme a fehérjelehabzó készülék, amely apró buborékokkal távolítja el a nemkívánatos szerves anyagokat. A másik segítség az élőkő, amelyben baktériumok élnek és a halak számára mérgező anyagokkal táplálkoznak. A külső szűrők is gyakran használatos eszközök. Fontos az is, hogy a vízben legyen erős áralmás, amely hozzájárul a tápanyagok egyenletes eloszlásához.

Fontos a megvilágítás is, méghozzá nagyteljesítményűre és tökéletes spektrumúra. Nem olcsó mulatság.
A tengeri akvárium élőlényei drágábbak, mint az édesvízi társaik, az etetésük is bonyolultabb. A tengeri haleleség állaga is más, gyakran hűtve kell tárolni.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: akvariuminstall.hu)