Jump to content

Gyík rokonok

2014. 12. 25. 09:30

Az őslénykutatók megfejtették a több évtizede tartó vitát, miszerint a teknős rokona a gyík nem pedig a madár vagy a krokodil.

Egy amerikai biológiai laboratórium kutatói és két neves amerikai egyetem szakemberei új technológiával felfedeztek olyan mikro RNS-eket, amelyekkel azonosítani lehet az egyes állatok családfáját.

A DNS-ek tartalmazzák az összes élőlény számára fontos fehérjéket, amelyek nagy molekulák és a genetikai kódokat tartalmazzák. A mikro RNS-sek ennél kisebbek, amelyek szabályozzák a fehérjetermelést, valamint ki és bekapcsolják a géneket. Ezek egyes fajoknál nagyon gyorsan fejlődnek ki. Ha pedig egyszer kialakult, akkor nem lehet utána megváltoztatni. A rokonságban álló fajoknál ezek a mikro RNS-ek nagyon hasonlítanak egymásra.

A kutatók hetvenhét új mikro RNS-t azonosítottak, amelyekből négyet kimutattak az ékszerteknősnél is. Ezzel tudták bebizonyítani, hogy a teknősök a gyíkok rokonai.

Azt tervezik a tudósok, hogy ez alapján más fajoknál is bevetik a mikro RNS vizsgálatot, hogy fény derüljön a rokoni kapcsolatokra.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: milkgenomics.org)